Avokádo je druh ovoce, který je plodem stromu zvaného hruškovec přelahodný. Stromy jsou pěstovány v subtropickém pásu Nového světa. Plod má tvar hrušky nebo vejci a zvenčí jezeleno-hnědý. Dužina je světle zelená a uprostřed ní najdeme poměrně velkou pecku (3 – 5 cm). HistoriePrvní záznamy o avokádu jsou staré asi 10 000 let před naším letopočtem. Za domov se považuje Mexiko, ze kterého bylo rozšířeno po celé Střední a Jižní Americe a na blízké ostrovy jako Jamajka, Kuba.Dnes se pěstuje hlavně v Chille, Dominikánské republice, na Nové Zélandu nebo třeba Austrálii. Co je na něm tak zajímavé?Oproti jinému ovoci je tvořeno přibližně 80% tuku a velkým množstvím minerálů, vitamínů a bílkovin. Neobsahuje žádný cholesterol, ani sodík a má nízký obsah nasycených tuků. Hlavní složkou tuků je kyselina olejová, která je také složkou například olivového oleje a jsou ji přiřazovány příznivé účinky jako snižování zánětů nebo prospěšné účinky rakovinotvorné geny. Je vědecky dokázáno, že snižuje chuť k jídlu a proto je výborné pro lidi, kteří drží dietu. Obsahuje totiž vysoké množství vlákniny a sacharidů, které zajišťují úbytek váhy. Nutriční hodnotyVe 100g avokáda se vyskytuje mnoho živin, které obsahují poměrně velké procento denní doporučené dávky vitamínů a minerálů. Patří zde:· Vitamín K (26%)· Kyselina listová (20%)· Vitamín C (17%)· Vitamín B5 (14%)· Draslík (14%)· Vitamín B6 (13%)· Vitamín E (10%)· Další menší procentuální množství hořčíku, zinku, vitamínu A, B1, B2, B3, fosforu, železa,… Jak jej připravit?Avokádo můžeme připravit na mnoho způsobů. Můžete si z něj udělat puding, guacamole, tatarák a mnoho dalších. Jedním z nejjednodušších způsobů avokádový toast s vejcem.Potřebujeme:· Avokádo· Sůl, pepř· Toast· VejcePostup:Vydlabeme zelenou dužinu a rozmačkáme ji vidličkou nebo ji nakrájíme na tenké plátky. Poté osolíme a opepříme dle chuti. Zamícháme a přidáme na opečený toast. Následně si usmažíme volské oko nebo uvaříme ztracené vejce, které posadíme na topinku. Dobrou chuť.